28.09.11

Hvor finnes gluten?

Hvis man har allergi eller overfølsomhet mot gluten så er det greit å vite hva man må unngå for å få en helt glutenfri kost.
 Du er kjempeflink til å unngå gluten, men får allikevel ikke de resultatene du ønsker? Kanskje er det noe annet du er allergisk mot, eller kanskje du har fått i deg noe du trodde var glutenfritt, men så var det ikke det allikevel. 
Det er nemlig slik at selv om du er flink, kan en liten "vare" ødelegge for deg. Og det er jo utrolig kjedelig når man har lagt ned tid og energi på å starte et glutenfritt liv. 

Gluten finnes i:

Hvete, spelt, durumhvete, urhvete rug, kamut, bygg og havre. (Havre fåes glutenfritt)
Hveteprodukter som cous-cous, bulgur, manna, semulegryn og pasta.

Vær obs på at gluten kan gjemme seg i:


Kjøttpålegg, leverposteier, pølser, pateer.
Majones, ketchup, remulade, dressing, sennep, buljong
Ferdigretter, posemat
Vaniljesukker, bakepulver, karri
Frosne potetprodukter
Mysli, frokostblandinger, havrefras m fl
Pasta, nudler, makaroni
Brød, kaker, småkaker, kjeks
Godterier;lakris, vingummi, karameller, kakao, sjokolade, is  og chips
Øl 

Gluten i varedeklarasjon kan hete:

Stabilisator, fortykningsmiddel, emulgering, modifisert stivelse, hydrolisert stivelse, hvetekim, hvetekli, malt, vegetabilsk protein, glucosesirup, maltose, maltodextrin.

E-nummer som kan inneholde spor av gluten:

E-1404, E-1410, E-1412, E-1413, E-1414, E-1420, E-1422, E-1440, E-1442, E-1450, E-1451



Glutenfrie korn er:

Amaranth- er en 1-årig urt. Det er frø som har et høyt proteininnhold.

Bokhvete-er også frø. Inneholder bla kalk, jern, kalium og magnesium.

Hirse- en gressart. Hirse kan brukes i stedet for ris. Det er også fint å bruke i brød og bolledeig, da brødet holder seg ferskt lenge.

Mais- også en gressart. Kan brukes til mye, alt fra jevning i sauser/supper til popcorn!

Ris-har vært dyrket de siste 5000 år. Fåes i mange varianter, men deles i to hovedgrupper: bergris-dyrkes tørt i bergene og sumpris som dyrkes på fuktige områder.


Quinoa- "fremtidens superkorn" fordi frøene kan motstå kulde, varme og tørke som gjør den lett å dyrke. I tillegg har den et høyt næringsinnhold. Mye protein, vitaminer og høyere innhold av kalk enn i melk.




3 kommentarer:

  1. hei, jeg trodde modifisert og hvetestivelse skulle være glutenfritt jeg....etter alt jeg har forsket og lest

    SvarSlett
  2. Hei! Ja, sånn jeg har forstått det, kan det være gluten i hvetestivelse. Men i glutenfrie produkter er man trygg.

    SvarSlett
  3. Hei. Kanskje du kan føye til Jyttemel av typen teff. Jeg bruker det en del. Det er drøjere enn vanlig mel og naturlig glutenfritt. Det finnes fler typer Jyttemel, men de er en blandinger.

    SvarSlett

Takk for kommentar! :-)